کاهش سریع وزن موجب بیماری کبد چرب می‌شود

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، افزایش مصرف غذاهای چرب و آماده، و عدم فعالیت مناسب یا گسترش زندگی ماشینی، بیماری‌های مختلفی به همراه آورده است. درگیری کبدی، از جمله مضرات مصرف مواد غذایی نامناسب است.

به گفته‌ سعید حسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اختلالات کبدی از جمله نتایج رژیم‌های غذایی نامناسب است و متأسفانه کبد چرب نیز با وزن ارتباطی مستقیم دارد و با توجه به افزایش چاقی در جامعه ایرانی بر تعداد مبتلایان به این بیماری روز به روز افزوده می‌شود.

فارس: کبد چرب چیست؟

حسینی: منظور از کبد چرب، رسوب چربی که عمدتاً از چربی‌های خنثی مانند تری‌گلیسیرید در کبد است که اگر بر اثر مصرف الکل باشد به آن کبد چرب الکلی گفته می‌شود ولی اگر بر اثر تجمع چربی در سلول‌های کبدی باشد به بیماری کبد چرب غیرالکلی می‌گویند.

وی می‌گوید: سلول‌های کبدی که به طور طبیعی جایی برای تجمع چربی نیستند در این بیماری جایگاهی برای رسوب چربی شده است. بیماری کبد چرب در هر سنی دیده می‌‌شود و امروزه این بیماری در سنین پایین نیز شیوع پیدا کرده است.

فارس: این بیماری تا چه میزان شیوع دارد؟

حسینی: شیوع کبد چرب در جوامع مختلف متفاوت است. آمار دقیقی از میزان ابتلا به این بیماری ندارم اما پیدایش کبد چرب غیرالکلی با وزن بیمار ارتباط مستقیم دارد و با توجه به افزایش چاقی در جوامع مختلف از جمله ایران شیوع این عارضه نیز رو به رشد است.

فارس: این بیماری بیشتر در چه افرادی بروز پیدا می‌کند؟

حسینی: وجود عواملی مانند چاقی، وجود زمینه‌های افزایش قند، چربی خون و بی‌‌تحرکی احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. کاهش سریع وزن در کسانی که قبلاً به چاقی مبتلا بوده‌‌‌اند هم می‌تواند این عارضه را در پی داشته باشد.

وی می‌گوید: افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند باید رژیم غذایی رعایت کنند به طوری که در مدت طولانی موجب لاغری آنها شود که این کاهش وزن پایدار تر خواهد بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌افزاید: افزایش تمایل افراد جامعه به مصرف غذاهای آماده و استفاده از روغن‌ها مخصوصاً روغن‌های اشباع و تغییر سبک زندگی و عادات نادرست مصرف غذا موجب بروز ابتلای به کبد چرب می‌شود.

فارس: مصرف چه غذاهایی موجب بروز کبد چرب می‌شود؟

حسینی: به طور قطع معلوم نیست که جه‌غذاهایی موجب بروز این بیماری می‌شود. اما غذاهای چرب که سرشار از روغن‌های اشباع است و مواد غذایی که اندیس گلایسمی‌ (شاخص قند) بالایی دارد، در بروز این بیماری نقش دارد و مصرف غذاهایی مانند برنج، نان سفید و ماکارونی و همچنین میوه‌‌هایی که شاخص قند‌شان بالاست باید کاهش داد.

فارس: چه غذاهایی را برای پیشگیری از این بیماری باید مصرف کرد و از چه‌غذاهایی باید پرهیز کرد؟

حسینی: رعایت رژیم غذایی سالم و استفاده از تمام گروه‌های غذایی از این بیماری پیشگیری می‌کند و از چربی باید به میزان کم مصرف کرد.

فارس: برای پیشگیری از بیماری کبد چرب و بهبود این بیماران چه باید کرد؟

حسینی: کنترل چربی‌های خون، کنترل قند خون، افزایش فعالیت بدنی و اصلاح شیوه تغذیه در بهبود این بیماری مؤثر است. کاهش وزن باید در افراد چاق به تدریج باشد و کاهش وزن سریع می‌تواند به کبد چرب منتهی شود. کاهش وزن باید تدریجی و در یک دوره زمانی انجام شود. بسیاری از افراد تا درمان اصلی این بیماری را می‌شنوند، بسیار نگران می‌شوند و اقدام به کاهش وزن غیراصولی و سریع می‌کنند.
این کاهش وزن بهتر است اصولی باشد، چرا که مراکزی که به‌صورت غیرتخصصی اقدام به کاهش وزن می‌کنند اگر چه باعث می‌شوند که وزن فرد کم شود اما چون در این کاهش وزن سریع مقدار زیادی از آب بدن فرد از دست می‌رود، بهبود در بیمار ایجاد نمی‌شود و او را با مشکلات بیشتری رو به رو می‌کند.

/ 0 نظر / 88 بازدید